Obnova zahrady Mateřské školy U Uranie v Praze 7

Novou zahradu U Uranie prvně prozkoumaly děti

3. 6. 2016

Možnost vydat se poprvé na objevnou cestu proměněnou školní zahradou „Čtvera ročních dob“ měli její nejmenší uživatelé na Den dětí. Svůj svátek oslavili zpíváním, tanečky a pomyslným vysvobozením zahrady ze zakletí rekonstrukce.

Smyslem obnovy bylo dodat prostorově členité zahradě obehnané nevzhlednou betonovou zdí novou identitu a podpořit zaměření školky na environmentální vzdělávání. Jednotlivé části zahrady mají symbolizovat ekosystémy typické pro místní podnebí, které architekti spojili jednotícím tématem řeky.

Nejrozsáhlejší proměnou prošel komunitní a interaktivní prostor, který je i hlavním místem pro hry a setkávání s širší komunitou. Díky částečné úpravě terénu vznikly nové zemní prolézačky, prostor pro schovávačky a sáňkování. V travnaté ploše vzniklo několik nových pískovišť a k budově přiléhající pergola chránící před sluncem. Netradičně bylo pojato i řešení herních prvků. V centrální části zahrady mohou děti využít multifunkční prolézačku ve tvaru vlny. K dalším netradičním prvkům patří například dominanta opravené betonové zdi v podobě velkých tabulí na kreslení se zvířecími motivy, stupňovité pokojíčky, originální houpačka či bubínky. Nechybí ani lezecká stěna, prostor pro setkávání či pěstování bylinek a drobné zeleniny.

Novou koncepci zahrady navrhli architekt Petr Lešek ve spolupráci se zahradní architektkou Jitkou Tomsovou. Autorkou dřevěné „vlny“ je výtvarnice Lenka Klodová z atelieru Strašné dítě/Enfant terrible. Další herní prvky vznikly ve spolupráci se studentkami Vysoké školy uměleckoprůmyslové – Annou Štěpánkovou, Kateřinou Pražákovou a Martinou Houzarovou.

Mateřská škola U Uranie usilovala o obnovu zahrady a její výraznější začlenění do vzdělávacích aktivit dlouhodobě. O nadační grant v programu Zahrada hrou se ucházela již v roce 2011. Uspěla o dva roky později, kdy zúročila práci, kterou do projektu vytrvale vkládala. Postupně si získala komunitu rodičů i další partnery projektu, díky nimž se podařilo realizovat obnovu školního atria, louky s jezírkem (grant MHMP) či prostoru „lesa“ s lanovým centrem (rodiče). V dalších etapách (2016 – 2018) školka plánuje obnovit i zbývající části zahrady – „přístav“ a „hájek“.

Veřejnost se bude mít možnost do zahrady podívat během tradiční benefiční akce s názvem Školkohraní, která se uskuteční koncem září.

Obnova zahrady se realizovala s nadační podporou ve výši 750 tisíc korun, 2,4 milióny korun uvolnila Městská část Praha 7. Na projektu se finančně podílela také sama školka, Unie rodičů a firma Classic 7.

Historie projektu

fotogalerie